Tips & råd

6 tips på hur du håller dig ung längre

Okej, det här är ingen nyhet men vi behöver påminnas ibland att vi faktiskt kan påverka hur vi åldras till en vis del. Det finns ingen mirakelkräm som kan stoppa åldrandet men vi kan undvika mycket som är skadligt för oss och på det sättet dra lite i handbromsen.

1 Överdriv inte solandet, UVA strålarna bryter ner kollagen och elastin i huden. Huden blir mer tunn och genomskinlig på grund av UVA strålar bryter ner bindvävens struktur och när huden blir tunnare blir blodkärlen mer tydliga. Använd solskyddsfaktor!

2 Rök inte, cigaretter innehåller 4000 giftiga ämnen och de tas upp direkt i huden. Dessa gifter försämrar hudens förmåga att förnya sig. Kollagenproduktionen minskar vilket kan ge en grå, matt och livlös hud.

3 Minska på stressen, din kropp får betala ett högt pris vid långvarig stress och det påskyndar åldrandet. Stress påverkar vår hälsa och vår hud väldigt mycket. Stress bryter ner kroppen och kan ge alla möjliga sjukdomar eftersom kroppen då kommer i obalans. En del får problem med magen, trötthet och hudvärk med mera. När man stressar så drar blodkärlen ihop sig och då blir blodcirkulationen sämre och det syns på huden.

4 Den viktiga skönhetssömnen, när vi sover bekämpar kroppen fria radikaler ( de som gör att vi åldras) Sömnhormonet stimulerar nämligen hudens förnyelseprocess, så under natten producerar kroppen fler proteiner som är cellernas byggstenar, vilket i sin tur förnyar och reparerar huden.

5 Bra kost, ät bra råvaror, mycket frukt och grönt, bra fetter, protein samt kolhydrater. Tänk att din kropp är ditt tempel som du vill ta hand om på bästa sätt. Ge den bra byggstenar så håller du dig ung och frisk längre.

6 Motion, all träning är bra. Motion förebygger åldrandet på både kropp och hud.

shutterstock_rökning