Hälsa, Tips & råd

Minska risken för bröstcancer med broccoli

Yanyan Li är professor vid Montclair State University i New Jersey, USA som är världsledande när det gäller forskning kring sambandet mellan broccoli och cancer. Forskningen säger att broccoli tar kål på cancerceller innan de hinner göra skada. Broccoli  kan både förebygga en rad cancerformer och bekämpa cancerceller som redan har vuxit till sig i kroppen. Hur bra skulle inte det vara?.50-90 g broccoli om dagen räcker för att ge ett gott skydd mot cancer. Jag själv brukar ha det i min smoothie eller så mixar jag bara lite vatten och tar ca 90 g rå broccoli, det är inte så gott men det är lättare att dricka den mängden än att äta den tycker jag. Det allra bästa är att ångkoka eller att äta broccolin rå men det går även att koka den i några minuter.

Vad är det då som gör broccoli så bra?

Växtämnen som kallas glukosinolater, ett av dem är sulforafan som blockerar vissa enzymer, som kan få cancer att sprida sig, genom att gå in i de små så kallade klumparna av cancerstamceller. De aktiva ämnena i broccolin kan döda cancerstamcellerna som finns i kroppen.

Även ett annat glukosinolat i broccolin är indol-3 carbinol, som förstör de farliga molekylerna så nya cancerceller inte kan växa fram lika lätt och existerande tumörer blir mindre.

Brokkoli-