Vad är histaminintolerans?

Histamin är ett hormon och en signalsubstans, verksam i immunförsvaret. Kroppseget hormon men tillförs också via maten. När man har histaminintolerans kan inte kroppen bryta ned det histamin som finns naturligt i maten. Histaminintolerans, kallas också HIT,  som är vanligare än vi tror och kan orsaka allergiska reaktioner, svullnad, trötthet, kan även visa sig som eksem, klåda och rodnad i huden,

Histamin i maten skall normalt brytas ner i tunntarmen av ett enzym som heter diaminoxidas, eller DAO. Ju större mängd DAO man har i kroppen, desto snabbare bryts histaminet ner. Men man kan reagera på histamin utan att vara allergisk. Just rödvin är en vanlig orsak till histaminreaktioner, för det första så innehåller rödvin i sig histamin. För det andra så hämmar alkoholen nedbrytningen av histamin i tarmen. En tredje orsak till att rödvin är extra besvärligt är  genomsläppligheten i tarmen.

Man brukar prata om en cocktailleffekt, ju större intag av livsmedel med histaminer, desto starkare reaktion. Det vill säga kombinationen av flera olika  livsmedel som innehåller mycket histamin i samma måltid som tex rödvin, ostar och tonfisk ger större effekt, så kallas “cocktaileffekt”

Olika orsaker till brist
Brist på DAO-enzymet kan vara medfödd eller förvärvad. Det kan bero på dålig tarmflora, eller hög alkoholkonsumtion. Men det kan även orsakas av mediciner såsom smärtstillande preparat, läkemedel mot astma, slemlösande medel, blodtryckssänkande medicin eller antibiotika.
Vilka är symptomen?

  • Migrän, huvudvärk 
  • Yrsel, blodtrycksfall 
  • Magsmärtor, kramper 
  • Diarré omväxlande med normala faser 
  • Förstoppning 
  • Uppkördhet, gasbildning i magen 
  • Hudutslag, eksem, nässelutslag 
  • Rinnande näsa och/eller ögon efter måltid
  • Kronisk trötthet
  • Brännande känsla i mun och svalg

 

Vilka livsmedel innehåller histamin?
Livsmedel som mognar eller lagras under längre perioder har höga halter av histamin. Dessutom fungerar en rad livsmedel som så kallade histaminfrigörare, eftersom de också frisätter histamin i tarmarna.

Exempel på dessa är
• Alkohol, särskilt rödvin och mousserande vin
• Fisk, skaldjur, tonfisk, makrill, sardiner
• Vinäger och livsmedel med vinäger som dressing, majonnäs, ketchup och senap
• Tofu och sojasås
• Korvar och pålägg och rökta köttprodukter som skinka, salami, bacon och korv
• Ost och fonduer
• Syltad eller konserverad mat inklusive surkål
•  Potatis, tomater, paprika och auberginer samt spenat och ruccola.
• Olika typer av frukt som jordgubbar, ananas och bananer.
• Bönor, kikärter, sojabönor och jordnötter
• Svampar och quorn
• Torkad frukt, nötter, frön
• Färdigmat
• Jästextrakt, jäst
• Salta snacks som chips
• Godis med konserveringsmedel och konstgjorda färgämnen
• Choklad och andra kakaobaserade produkter

Ät bara färsk mat – histamin bildas hela tiden
Lång lagring av mat och hög temperatur ökar histamin. Det är även viktigt med god mathygien. Histamin bildas hela tiden förutom i frysen. Därför är det viktigt att alltid frysa in matrester direkt efter tillagning istället för att förvara dem i kylen.
Det finns tillskott
Man kan även ta en tablett med tillskott av DAO men det är väldigt dyrt.Livsmedel med låg histaminnivå
• Färskt kött (kylt eller fryst)
• Nyfångad fisk
• Kyckling (skinnad och färsk)
• Äggula och väl tillagad äggvita
• Färska frukter – med undantag för jordgubbar, kiwi, lime, ananas, mango, plommon, papaya.
• Färska grönsaker – med undantag för tomater, aubergine, paprika, spenat, ruccola.
• Kokosmjölk och rismjölk
• Smör och ghee
• De flesta vegetabiliska kallpressade matoljor
• De flesta gröna bladörter
• Mogen avokado
• ÖrtteGenom att äta kost med låga halter av histamin går det att bli fri från besvär.Var uppmärksam om du får en reaktion

  • Vad åt du tidigare under dagen?
  • Drack du någon alkohol?
  • Var maten starkt kryddad?
  • Åt du flera livsmedel som är kända för att ge reaktioner?

Kommentera