Uncategorized

Lymfsystemet och varför det är så viktigt!

Jag började med lymfmassage för några månader sedan och har hittills gjort 8 behandlingar. Lymfmassagen gör jag hos fantastiska Nina Magnusson här i Uppsala. Inte bara gör hon ett suveränt jobb hon är också en otrolig fin människa med ett varmt hjärta. Det här inlägget handlar om vad lymfmassage är och vad det är bra för och också. Ninas ord om behandlingen.

Hur viktigt är det med ett fungerande lymfsystem?

Lymfsystemet är en viktig funktion för kroppens hälsa. Lymfsystemet transporterar bort överflödsvätska och slaggämnen och är en viktig del av immunförsvaret. Om lymfsystemet inte fungerar optimalt så kan det dels innebära att lymfvätskan inte renas som den ska från bakterier, virus, och avfallsprodukter. Det kan även innebära att lymfvätskan inte sugs upp, vilket leder till vätskeansamlingar i kroppen som kan orsaka svullnad och ömhet. Ett bra lymfflöde ger elastisk bindväv och en hälsosam kropp. Lymfsystemet fungerar bäst när vi är i det parasympatiska nervsysystemet – vårat lugn och ro system. 

Vad är det för skillnad på vanlig massage och lymfmassage? 

Massage sätter igång blodcirkulationen och lymfmassage dränerar bort vätska.

Jag har hört att om man har sömnproblem så kan lymfmassage hjälpa, stämmer det? 

Ja, har du ett lymfsystem som ligger och stressar så kommer man inte ner i djupsömn och kommer vi inte ner i djupsömn så städas inte det. När vi hamnar i djupsömn städas hjärnan av vårat glymfsystem. Lymfsystemet jobbar som bäst när vi sover.

Jag som har hang ups på mina celluliter,  hjälper lymfmassage mot det ?

Ja, absolut eftersom celluliter är en del av inflammationer i kroppen. Celluliter är ett stopp som gör att lymfsystemet inte flyter fritt. Lymfmassage ökar flödet i lymfvätskan och städar undan slagg.

Nina berättar att djupandning är en viktig del av massagen, så vi börjar innan behandlingen med något som heter änglavingar, man ska ta tre djupa andetag, och på inandningen föra armarna rakt upp och sedan på utandningen föra armarna som i en halvcirkel nedåt – som vingarna på en ängel. Andningen är kopplat till våran  diafradgma som jobbar som en pump till lymfvätskan. Så som hjärtat jobbar som pump för blodet. Genom rätt andning hjälper vi vårat flöde i kroppen. 

Vanliga symtom av trögt lymfflöde kan vara:

Du kan känna dig trött och tung i kroppen

Du kan känna dig frusen och kall

Du har svårt att gå ner i vikt och bli av med de extra kilona

Dålig blodcirkulation

Spänningar i nacken

Oförklarlig värk i kroppen

Du kan känna dig svullen i olika kroppsdelar

Yrsel, huvudvärk

Ofta återkommande infektioner/förkylningar

Domningar i fingrar, händer och armar

Att man lättare får träningsvärk

Sömnproblem, sömnsvårigheter kan vara ett lymfproblem

Svullna lymfnoder

Celluliter

Problem med bihålorna

Slembildning

Oro och stress i kroppen

Hudproblem

Boosta ditt lymfsystemet med dagliga rutiner:

Lymfmassage är något som man kan göra själv hemma som en daglig rutin, för att hjälpa flödet att röra sig i rätt riktning, som man gör genom lätta och långa strykningar över hela kroppen som går i riktning mot ljumskarna, armhålorna och bröstbenet där vi har ansamlingar av lymfknutor.

Vatten i tillräckliga mängder har stor betydelse för ett välfungerande lymfsystem, eftersom lymfflödet försämras när man blir uttorkad.

Lymf thé som boostar lymfsystemet ( Info om det kommer i ett senare tillägg)

Torrborstning är ett klassiskt sätt för att få igång cirkulationen och lymfflödet.

Motion och promenader, speciellt att hoppa på studsmatta eller med hopprep hjälper lymfflödet att röra på sig. (Träning i all ära, men har vi ett trögt lymfsystem är hård träning inte alltid det bästa). Då kan vi svälla och lägga på oss vätska. Promenader med rörelse i armar och tåhävningar är ett bra alternativ för de med trögt lymfsystem.

Djupandning är ett effektiv redskap för att stödja lymfsystemet eftersom andningen är helt avgörande för lymfan. Genom djupandning syresätts kroppen bättre och hjälper flödet.

Bastubad stödjer kroppens reningssystem och får igång cirkulationen. När man bastar så svettas man ut toxiner, vilket reducerar slagg och skräp i lymfan och resten av kroppen.

Duscha växelvis kallt och varmt har med våra venklaffar att göra. Vilket är kopplat till lymfvätskan i Lymfsystemet.

Hälsosam kost med fokus på antiinflammatorisk kost, främjar kroppens friska processer. Ju mer näringsrik och ren din kost är, ju mindre kemikalier får du i dig och desto bättre kommer ditt lymfsystem att fungera.

Ärr skapar ofta stopp i lymfsystemet tex efter en operation där lymfbanor blir avskurna .Så massera dina ärr, gamla som nya, stora som små

Sånt som du inte ska göra:

Sitta med benen i kors

Åtsittande kläder

Flygresor, införskaffa stödstrumpbyxor som stödjer hela benen och stuss

Sitta still i för långa stunder

Behå brukar stoppa lymfflödet så släng av dig den så ofta du kan

Hoppa över gluten som skapar inflammationer

 

Ninas hemsida: PureEssence

Mail: nina.perfectbalance@yahoo.se