Uncategorized

Solskydd är inte bara till för stranden

Snart så kommer äntligen sommaren och solen, hoppas jag 🙂 Du kan njuta av soliga dagar utan att skada huden. Att använda solskyddsfaktor handlar först och främst om att skydda sig mot att inte bränna sig men även också se till att huden inte åldras i förtid. Man brukar säga, SPF= antiage. Det är inte bara UVA och UVB strålar som gör att huden åldras, utan även av värmen. UV-ljus utgör endast cirka sju procent av solens strålar. IR-strålningen utgör 54 % av all solstrålning och dessa strålar är ansvariga för den värme du känner på din hud när du är ute i solen.Värme skapar inflammationer i huden som bryter ner kollagenet. Mitt råd är att man alltid ska skydda sin hud med solskyddsfaktor även om du bara går ut och shoppar, är ute på lunch eller är hemma. Varför hemma kanske du tänker nu? Jo, för UVA- strålarna utsätts vi för hela tiden.UVA-strålarna går, till skillnad från UVB-strålarna, rakt igenom glas, även om det är molnigt ute. Bara du kör bil till jobbet varje dag  så utsätts du för solljus genom vindrutan, tänk då att du gör det år efter år, det sätter sina spår. Lastbilschaufförer är ett utmärkt exempel på detta. Efter att kört i åratal, så kan deras vänstra sida av ansiktet börja åldras mycket mer än den högra sidan på grund av ljuset från förarsidans sidofönster.

 

Här är ett äldre inlägg som jag skrev när det var många frågor angående solskyddskrämer och cancer.

Jag har fått flera frågor angående solskyddsfaktor, och om det motverkar cancer?  Svaret är nej, det motverkar inte cancer. Men det förebygger ett skydd för huden mot solen som ser till att du inte bränner dig vilket resulterar i att du minimerar risken att få hudcancer.

Solskyddsfaktor skyddar huden från att bränna sig. Och ju mindre du bränner dig löper du mindre risk att få cancer.

När du bränner dig så skadas huden och om huden skadas gång efter gång finns det en större risk till att få hudcancer.

Så minna vänner använd solskyddsfaktor och va försiktiga i solen.