Uncategorized

Därför mår du bra av solen

Sommar, sommar och härliga sol. Nej, jag ska inte tjata om solskyddsfaktor 🙂 Utan jag tänkte ta upp det som är positivt med solen. Solen förknippas ofta med ett välmående och att få njuta av en solig dag är en höjdpunkt för många. Det är ju så härligt, så länge det inte är för varmt för min del.

Solljus stärker ditt immunförsvar så du kan bli friskare.

Solens strålar gör oss piggare och gladare.

Solen hjälper oss att producera D vitamin, du får i dig dagsdosen av D-vitamin redan efter 15 minuter i solen. 

Solljus får serotonin att öka och detta kan göra oss lyckliga.

Solen stärker oss och ger energi. Vi laddar batterierna helt enkelt.

Genom ögat når solljuset till den humörreglerande delen av hjärnan och det sägs att solljus är en av dom bästa botemedlet mot depression.

Kroniska inflammatoriska hudsjukdomar som psoriasis och neurodermit kan lindras av solljus.

Du kan sova bättre genom att utsätta dig för dagligt solljus för då signaler man till kroppen vilken tid på dygnet det är, hjärnan ställer in sig på vaket tillstånd och trycker bort de hormon som gör oss trötta, även kallat melatonin.

Solen ökar produktionen av de manliga könshormonet testosteron med hela 70 procent, så sexlusten kan öka.

Du får starkare skelett.

I Kanada har ett forskarteam gjort en  studie som omfattade 6500 kvinnor som påvisade att solexponering och bröstcancer hade ett omvänt samband. Solljuset minskade risken för bröstcancer. En tänkbar möjlighet är att D-vitamin motverkar tumörtillväxt och främjar självförstörelsepogrammet.