Hälsa

Bjud ditt underliv på en kopp te

Vaginal steaming och snippsauna är några av namnen på trenden när man går och ångar sitt underliv. Faktum är att detta är en urgammal tradition och kallades då för hukbad. Att ånga sitt underliv är en billig och enkel metod som du kan göra själv hemma.

Jag blev ju naturligtvis nyfiken på detta och kontaktade Rebecca som har snippsauna som berättade lite mer om vaginal steaming. Hon sa att när man gör vaginal steaming så uppmärksammas en viktig kroppsdel som annars mest får uppmärksamhet inom sex, graviditet eller mens och många tycker även att det här är en mysig stund som man har för sig själv, lite som en ritual. Första delen av behandlingen består av ett samtal för att förstå din bakgrund och dina behov och därefter kan Rebecca säga vilka örter som passar just dig.

Snippsaunan kan användas enbart för att det är behagligt, avslappnande och skönt men självklart för att stödja vaginan och livmoderns funktioner eller behandla olika åkommor i underlivet. När man ångar så släpps det in värme, ånga, örter, kärlek och omsorg fylls både kropp och sinne av välbehag och avslappning.

Vad snippsauna kan vara bra för:

 • Att våga bli ett med sitt underliv, livmoder, womb och därmed stärka sin egen kraft, sin feminina identitet och kontakt med sitt ursprung. Till skillnad från att kön är något som bara sitter under naveln och gör sin grej
 • Att ta sig tid att ta hand om sitt underliv och ge det välförtjänt fokus, välförtjänt återhämtning och paus.
 • Att ge stöd och lindra olika underlivsproblem
 • Att motverka mot smärta och kramper vid ägglossning och mens
 • Motverka PMS
 • Ge stöd till oregelbunden menstruation, utebliven menstruation, utebliven ägglossning, kort/lång menscykel.
 • Blödningar under cykeln, rikliga blödningar
 • Läka ärrvävnad , rena livmodern och stärka kroppen efter förlossning
 • Motverka klimakteriebesvär såsom nattsvett, vallningar och torra slemhinnor
 • Att ge stöd för kropp och sinne att läka trauman.
 • Släppa spänningar i bäckenbotten
 • På grund av ökad blodcirkulation kan ge mer libido och lust
 • Hjälpa kroppen att läka cystor, myom, polyper till viss uträckning
 • Öka kroppens egen fertilitet genom balans av hela menscykeln

Hur går det till?

Ta 1,5 msk örter i 2 liter vatten. Låt det sjuda upp men ej koka. Ta bort från plattan och lägg på ett lock, låt det dra i ca 10 minuter. Under tiden örtvattnet svalnar något, för det ska inte vara för varmt. Att ånga underlivet ska vara skönt. Du kan ånga upp till 30 minuter men börja med att ånga 10-15 minuter. Tänk på hur du sitter så du sitter bekvämt för att kunna slappna av. Använd filtar för att få mer intensiva ångor om så önskas.

Hur ofta ska man göra det?

1 gång i veckan kan vara en bra början.

Om du skulle tycka att det här var ju mysigt och vill ånga regelbundet så kan du investera i en Snippsaunastol, då den erbjuder total avslappning…..