Skönhet, Tips & råd

Äntligen sol och värme

Solen är en välkommen gäst och vi vänder tacksamt våra ansikten mot de livgivande strålarna. Men vi måste skydda oss också mot de skadliga strålarna som annars kan leda till solskador. Så njut av sommaren men sola säkert och använd solskyddsfaktor.

Det som händer när vi solar är att huden försvarar sig mot UV-strålarna genom att bli brun. När huden utsätts för solljus produceras mer melanin och om vi solar i lagom takt hinner pigmentcellerna bilda ett naturligt skydd mot solen. Solar vi för intensivt så hinner pigmentcellerna inte med och strålarna tränger in i huden som retas och vi bränner oss. Hög solskyddsfaktor skyddar inte bara mot brännskador, utan också mot hudcancer, rynkor och pigmentfläckar.

Något att tänka på

Låt alla AHA- syror ta semester när du gör det!

Smink + sol = Ingen bra kombination. Huden kan bli irriterad och du kan få utslag.

Parfym + sol = Eftersom parfym innehåller ämnen som gör huden känsligare för sol kan det orsaka brännskador eller pigmentfläckar.

Antibiotika + sol = Du kan bränna dig lättare. Vissa antibiotika ska man inte vistas i solen med eller göra Ipl behandlingar. Detta pga att det förstärker effekten av solens UV- strålar.

Viktigt

Om du tar solskydd 10 samt faktor 20 så blir det inte 30. Man kan inte summera solskydd.

Många tror att om de smörjer in sig efter att de bränt sig så har de skydd igen. Det är helt fel! Skadan är redan skedd.

sola_sakert