Uncategorized

Sömn sömn sömn

För er som har sömnproblem kan jag rekommendera boken sömn sömn sömn, som sömnforskaren Christian Benedict har skrivit. Christian är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och forskar om sömnens betydelse för hälsan och prestationen. Jag var och lyssnade på hans föreläsning som var väldigt lärorikt och roligt. Sömnbesvär är något som tycks bli allt vanligare i dagens samhälle. Vi ska ständigt vara tillgängliga och uppkopplade, inte konstigt att man har svårt att varva ner innan man ska sova. Mycket information bearbetas av hjärnan när vi är vakna och när vi sover sparar hjärnan viktig information. Medans mindre viktig information raderas när vi sover. Sömn rensar din hjärna med andra ord, vilket är viktigt! Tänk också på ordspråket “Sov på saken” Det brukar man ju säga 🙂

Lite av vad christian gick igenom

Sömn avdramatiserar / tonar ner dina känslor

Sömnen påverkar den mentala hälsan

Sömnen påverkar vikten

Sömnen gör en smartare, kreativ och empatisk

Inspiration uppstår när du sover

Sömnen stärker ditt immunförsvar

Sömnen hjälper till att hålla en ung och vacker 🙂

Viktiga hormoner frisätts när man sover som främjar tillväxt

Bokens innehåll:

Motion och nyttig mat i alla ära. Minst lika viktigt för hälsan är det att sova gott. Sömnen påverkar din vikt, ditt mentala mående och minskar risken för allt från förkylningar till cancer. I den här boken finns allt du behöver veta om detta viktiga ämne, som är högaktuellt i en tid när stress, stillasittande och smarta telefoner får oss att sova allt sämre. Sömnforskaren Christian Benedict delar tillsammans med journalisten Minna Tunberger med sig av sin egen spännande forskning om hur sömnbrist ökar aptiten, hur exponeringen av dagsljus får dig att sova bättre och snabbare tillfriskna från allvarliga sjukdomar. Christian Benedict berättar om den digitala revolutionen och om hur det blå ljuset förskjuter dygnsrytmen, skapar stress och har gett en hel ny generation kronisk sömnbrist. Du får även veta hur den fantastiska drömsömnen ökar förståelsen för dina egna och andras känslor och bidrar till en bättre psykisk hälsa. Och inte nog med det, du får också reda på hur den viktiga djupsömnen stärker immunsystemet och hjälper dig att lösa dina problem, ladda upp hjärnans batteri och befästa faktaminnen. Intressanta fakta varvas med peppande tips och råd för dig som vill optimera din sömn och bli lyckligare, friskare, smartare och smalare.