Uncategorized

Vad är responsiv lust?

Jag har träffat Marika Smith som är sexinspiratör några gånger på hennes föreläsningar. Marika har 17 års erfarenhet av att prata med kvinnor, män och andra om deras syn på sex, kärlek, kroppen och relationer. Marika är en härlig, kunnig person med massa energi och hennes föreläsningar är väldigt intressanta.

Här berättar Marika om responsiv lust som är viktigt att nå ut till alla!

Ca 45 % av kvinnor och 10 % av män har det som kallas responsiv lust. Det betyder att hjärnan har omvänd ordning för upphetsningsprocessen som gäller för så kallad spontan lust, det vi betraktar som ”normalt” och är vana vid att se som sexlust. En person med responsiv lust känner inte upphetsning och sexlust förrän de upplever faktisk njutning, därav klassikern ”jag gillar sex när vi väl är igång, men tar aldrig själv initiativ”. Spontan lust däremot, börjar med en tankeimpuls om lust att ha sex, som leder till fysisk upphetsning, som leder till att man uppsöker fysisk stimulans. I responsiv lust är det då alltså tvärtom – stimulans (av rätt sort!!!) leder till upphetsning och vidare till vilja att ha sex.
De flesta upplever båda varianter under livet, men män är oftare i den spontana delen. Vet man om vilken typ av lust man har går det mycket lättare att kommunicera kring sex i sin relation och slippa känna sig otillräcklig eller avvisad.
Någon med responsiv lust är alltså inte mindre sexuell än andra, men behöver sexuell stimulans av en typ man gillar för att trigga suget.

 

sexinspiration.se