Uncategorized

Tät bröstvävnad

Ni har säkert hört talas om att man kan ha tät bröstvävnad och pga det så kan mammografin missa tumörer. Man har ju hört några som har gjort en mammografi och det visade inget på röntgen men så har personen i sig känt någon knöl och då har man gjort ett ultraljud och hittat en tumör. En god vän till mig var nyligen med om det här. Det är lite oroande tycker jag att man inte kan gå helt på läkarens svar. Men nu förstår jag varför dom kan missa detta.

Man går nu ut mer med detta. Varje kvinna måste få veta om hon har täta bröst (tät bröstvävnad). Så mycket som 50% av kvinnorna i Sverige beräknas ha täta bröst. Men i dagsläget är detta dock inget besked vi kan få än, tyvärr. Jag gjorde mammografi för några veckor sedan och jag passade då på att fråga om jag har tät bröstvävnad? Men hon sa att det var inget hon kunde se utan bara läkaren som kollade genom bilderna och det har dom varken tid eller resurser med idag i Sverige.

Vad är då täta bröst?

Tätheten utgörs av körtelvävnad, fett och bindväv som innebär att man kan ha tät bröstvävnad. Det går inte att själv klämma på brösten och avgöra om de är täta eller inte, utan det är bara på en mammografi man kan se detta.  Och det har inget med storleken på brösten eller fastheten.

 

Jag har pratat med några som jobbar med det här på mammografin och jag undrade, varför ökar risken för bröstcancer när man blir äldre om körtlar och bindväv omvandlas till fett, när risken för bröst cancer minskar när man har mer fett? Då borde det vara mer logiskt att yngre drabbas mer av cancer. Hon svarade så här – Unga kvinnor har ofta täta bröst med mycket körtlar och bindväv, men då innebär inte de tätare brösten någon ökad risk. När man blir äldre omvandlas mjölkkörtlarna till fett och det sker extra snabbt i klimakteriet. Hos vissa kvinnor sker inte den här omvandlingen, utan brösten fortsätter att vara täta livet ut. Det är just de kvinnorna som har en ökad risk för bröstcancer. En annan kvinna som också jobbar på mammografin sa att cancer ökar också med åldern för att cellerna blir sämre med åren.

I  USA är det totalt 28 stater som har infört krav på att patienten ska informeras huruvida man har täta bröst eller ej.

Det man ser på röntgen är ett vitt mönster på körtlar och vävnad, och tumörer är också vita. Det är därför man kan missa tumörer. Fett ger endast en svart bild.

 

Från vänster ett bröst med låg mammografisk täthet, till höger ett bröst med mycket hög täthet.

Bild från Brostcancerforbundet.se