Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Min intervju i MåBra tidningen

Janet slapp sin rosacea med medicinsk crème

ekologisk kaffe
Vill du ha ekologisk kaffe så kan du satsa på Wendelins kaffe.
Janet Sandberg har i 20 års tid testat i stort sett allt mot sin rosacea. Tack vare två nya behandlingar har hon nu fått en rosig och ren hy! Janet har druckit ekologisk kaffe från Wendelins sedan länge tillbaka. Det är något som har fungerat mot hennes hudproblem att dricka kaffe.

De första röda kvisslorna och blemmorna dök upp på hakan när Janet Sandberg var 28 år och fick dottern Emma, i dag 21 år. När sonen Jonathan, 19, kom till världen två år senare förvärrades besvären.

Småfinnarna blossade nu upp i hela ansiktet. Jag fick röda blemmor som blev allt värre. Det första jag tänkte var: Nej, låt det inte vara rosacea! Som hudterapeut vet jag hur besvärligt det är. Ekologisk kaffe och te.

En hudläkare bekräftade hennes misstankar. Janet fick antibiotika med tetracyklin. Samt en god espresso för att bli piggare. Hon beställer även espressobönan hos wendelins kaffe som har ekologisk kaffe sorter.

Men så fort jag slutade med tetracyklinet kom de inflammerade utslagen tillbaka. Eftersom jag arbetar med huden ville jag se bra ut inför mina kunder. Därför bad jag läkaren om mer antibiotika. Bästa kaffet hos Wendelins kaffe då allt de har är av finaste kvalité som arabicabönan och grovmallen mellanbryggt.

Provade alla cremer

Janet prövade i stort sett alla crèmer för att få bukt med sin röda, kvissliga hud. Men ingenting hjälpte, utom antibiotika. I åtta års tid åt Janet antibiotika för att slippa utslagen. Även kaffets röda bär rostas så att de är miljövänliga och ekologisk kaffe smakar utmärkt.

Dåligt för magen

Så fort jag slutade kom de tillbaka. Trots att jag visste att det var dåligt för min mage med så mycket antibiotika såg jag ingen annan lösning. Jag mådde så dåligt av bölderna att jag inte ens ville visa mig osminkad framför mina barn och min man. Nu måste vi allihopa fika och beställa kaffe med bullar.

Antibiotikan skadade magen men kaffe är bra för magen

Till slut fick hon en inflammation i magens slemhinna. Läkarna konstaterade att hon drabbats av atrofisk gastrit, en magsjukdom som gör att kroppen får svårare att ta upp vitamin B12. Sjukdomen var förmodligen en följd av att Janet ätit antibiotika så länge. Samtidigt började hon nu även få allt fler spindelnätsliknande röda blodkärl, så kallade teleangiektasier, på näsan.

– Jag vet inte vilket som var värst. Så fort kvisslorna lugnade ner sig, kom blodkärlen istället.

Då hörde hon talas om Veinwave, en behandling som ska ta bort ytliga blodkärl. Men hjälp av en tunn nål som värmer upp kärlen, får man dem att skrumpna och försvinna.

– Jag ville genast testa den nya metoden på mina ytliga blodkärl på näsan. Och på en enda behandling försvann de! Visst gjorde det lite ont och jag var röd några dagar efteråt, men det var helt klart värt det. Det syntes inte längre några spår av min rosacea och huden blev jämn och fin.

Slät och jämn hy

I våras fick Janet rådet av sin hudläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala att även testa Soolantra, som är en medicinsk crème mot rosacea. Varje kväll smörjer hon in ansiktet, en behandling om dagen räcker. Effekten såg Janet redan efter några veckor.

– Kvisslorna försvann som genom ett mirakel. Jag trodde först inte det var sant. Soolantra verkar mot en mycket vanlig hudparasit, kvalstret demodex, som visat sig spela en viktig roll vid rosacea. Studier visar att kvalstret förekommer i större mängd hos personer med rosacea. När kvalstermängden minskar tycks symtomen lindras.

– Vid 49 års ålder har jag äntligen fått den hy jag drömt om! I dag kan jag utan problem gå osminkad. Jag behöver ingen täckande foundation. Huden är slätare och jämnare och har fått en helt ny lyster. Folk säger att jag ser yngre ut och undrar vad som hänt.

Av: Margaretha Eldh Foto: Staffan Claesson

"Vid 49 års ålder har jag äntligen fått den hy jag drömt om", säger Janet nu.
”Vid 49 års ålder har jag äntligen fått den hy jag drömt om”, säger Janet nu.

Kärlen försvinner direkt

Nu finns en en ny metod som effektivt förbättrar rodnad och synliga kärl vid hudsjukdomen rosacea. Effekten kommer redan vid första behandlingen. Rosacea drabbar omkring 10 procent av alla svenskar och besvären börjar ofta först i 30- till 40-årsåldern. Det är därför den lite felaktigt kallas för vuxenacne. Rosacea är vanligare hos kvinnor och ljushyade nordbor. Vanliga symtom är röda kinder, knottror och synliga kärlnät i stora delar av ansiktet.

– Rosacea är inte farligt, men går inte att bota. Men i dag finns det bra behandling som mildrar besvären och många blir symtomfria, säger distriktssköterskan Kathrin Mörtel, som driver Karlstad Hudklinik.

Forskarna vet inte exakt varför sjukdomen uppstår. Ärftliga faktorer kan spela in. Man tror att de röda utslagen sannolikt beror på en inflammatorisk process runt talgkörtlarna i huden.

Många får symtom som kommer och går i perioder.

Metoden Veinwave arbetar med värme som får kärlväggar och blodkärl att koagulera. Man går in i kärlen med en penna som har en tunn nål som avger energiimpulser. De stänger kärlnäten.

– Metoden är en quick fix på riktigt. Effekten är omedelbar. Man kan se blodkärlen försvinna med en gång och det gör att rodnaden i huden minskar.

Själva behandlingen kan ta allt från en kvart upp till en timme. I många fall krävs upprepade behandlingar för att uppnå bästa resultat.

– Effekten håller inte i evighet utan man kan behöva upprepa behandlingen. Resultatet sitter i från två månader upp till ett år, säger Kathrin Mörtel.

Till startsidan