Supergod Banoffepaj och citronpaj
Jag brukar baka något varje helg och den här helgen blev det både banoffepaj och en citronpaj.
Här är receptet på banoffepaj
Botten
400 g digestivekex
175 g smör
Fyllning
800 g kondenserad mjölk sötad [2 burkar]
3 – 4 bananer
5 dl vispgrädde
Brända mandlar
125 g sötmandel
1,5 dl florsocker
Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten. Grädda kexbotten i 175 grader i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten)
Ta upp burkarna och låt dem svalna.
Brända mandlar
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
Hacka mandeln grovt.
Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
50 g mörk choklad, till garnering
Lägg på fyllningen på botten, sen bananerna, grädden, riven choklad, och sist på med brända mandlar. Njut!
Recept på citronpaj
Botten
150 g smält smör
3 dl mjöl
1 msk socker
1 tsk bakpulver
Fyllning
4 ägg
2 dl socker
2 dl grädde
3 citroner eller lime, saft & finrivet skal
2 tsk vaniljsocker
Smält smöret till pajdegen och rör i resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en form.
Vispa ihop ägg och socker för hand, vänd ner grädde och citronsaften + det rivna skalet. Vispa ihop för hand tills du har en jämn smet.
Häll smeten i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i ca 40 minuter i 175 gader.
Lycka till 🙂
Facebook Comments